0000316899-article2

Втори сме по смъртност заради замърсен въздух

Според данни на Световната здравна организация се намираме на второ място по смъртност заради замърсен въздух. Незавидната позиция заемаме след Украйна.

В една от измервателните станции в София, локализирана на бул. „Цар Борис III“, посредством автоматични анализатори се измерват основните показатели за качеството на въздуха – фини прахови частици под десет микрона, серен и азотен диоксит, озон, въглероден оксид.

„Транспортът е един от факторите за повишението на праховите частици, както и битовото отопление с твърди горива“, каза старши експерт Румяна Гълъбова пред Bulgaria ON AIR.
„Средно денонощната норма за прахови частици е 50 микрограма“, поясни тя, като стойностите са моментни и се променят.

Гълъбова посочи, че през зимния сезон се забелязва в пъти повече увеличение на праховите частици.

По-високи стойности на замърсен въздух има в населени места в Северна България, а сред най-засегнатите градове са Видин, Монтана и Плевен.

„За последните пет години определено има намаляване на среднодневната и средногодишната концентрация на праховите частици“, обясни Гълъбова. „Министерството на околната среда и водите работи с общините по разработване на мерки за подобряване качеството на въздуха чрез осигуряване на алтернативни транспортни маршрути и изграждане на зелени пояси“, допълни тя.

Източник: http://www.dnes.bg/stranata/2016/09/28/vtori-sme-po-smyrtnost-zaradi-zamyrsen-vyzduh.316899
Снимка:bgonair.bg